Arbeidsmarktkrapte technische beroepen volgens Recruitment Backoffice

Spanningsdashboard: Het bevat een kaart van Nederland gekleurd naar spanningsniveau, een spanningsmeter die de algehele marktkrapte aangeeft (6,10, wat duidt op ‘zeer krap’), en een staafdiagram dat de kwartaal-spanningsindicator over tijd laat zien. Het toont een voortdurende hoge spanning in de technische arbeidsmarkt volgens Recruitment Backoffice.

Noord Nederland en Limburg zijn op categorie krap terwijl de rest van Nederland zich beweegt op een zeer krappe arbeidsmarkt volgens Recruitment Backoffice. De tendens is vanaf 2021 stabiel zeer krap gebleven.

Spanning per beroepscategorie de top 3 worden per categorie toegelicht volgens Recruitment Backoffice. In de onderstaande afbeeldingen zie je de spanning op regio Nederland. Dit is ook vergeleken met een gemiddeld aantal openstaande vacatures per beroepsspecificatie.

Per beroepsniveau

In Nederland onderscheiden we statistisch gezien beroepen in 4 niveaus. Waarvan 1 eenvoudige taken zijn en 4 zeer complexe taken.

Beroepsniveau 1 (ISCO 2008) Eenvoudige routinematige taken; elementair of lager onderwijsniveau vereist.

Gemiddeld genomen waren er in 2023 c.a. 7.000 vacatures voor de categorie hulpkrachten bouw en industrie online te vinden volgens Recruitment Backoffice. Er is spanning op de arbeidsmarkt, deze zit onder het gemiddelde van Nederland maar is nog steeds als krap te definiëren.

Beroepsniveau 2 (ISCO 2008) Weinig tot middelmatig complexe taken; lager of middelbaar onderwijsniveau.

Gemiddeld genomen waren er in 2023 7.000 t/m 9.000 vacatures voor de categorie machinemonteurs zo maakt Recruitment Backoffice de conclusie. Er is veel spanning op de arbeidsmarkt van machinemonteurs.

Gemiddeld genomen waren er in 2023 c.a. 2.000 t/m 3.000 vacatures voor de categorie automonteurs. Er is veel spanning op de arbeidsmarkt van automonteurs.

Gemiddeld genomen waren er in 2023 c.a. 6.000 vacatures voor de categorie elektriciens en elektronicamonteurs volgens Recruitment Backoffice. Er is veel spanning 😉 op de arbeidsmarkt van elektriciens en elektronicamonteurs.

Beroepsniveau 3 (ISCO 2008) Complexe taken; middelbaar of hoger onderwijsniveau vereist.

Gemiddeld genomen waren er in 2023 c.a. 3.000 en 4.000 vacatures voor de categorie technici bouwkunde en natuur. De spanning is hierin bovengemiddeld van Nederland.

Over het gemiddeld genomen waren er in 2023 c.a. 2.000 en 3.000 vacatures voor de categorie productieleiders industrie en bouw legt de backoffice partij voor intermediairs uit. Er is veel spanning op de arbeidsmarkt van productieleiders industrie en bouw.

Beroepsniveau 4 (ISCO 2008) Zeer complexe gespecialiseerde taken; hoger of wetenschappelijk onderwijsniveau vereist.

Gemiddeld genomen waren er in 2023 c.a. 1.500 en de 2.500 vacatures voor de categorie elektrotechnisch ingenieurs volgens Recruitment Backoffice. Er is veel spanning 😉 op de arbeidsmarkt van elektrotechnisch ingenieurs volgens Recruitment Backoffice.

Gemiddeld genomen waren er in 2023 c.a. 4.000 en 6.000 vacatures voor de categorie ingenieurs (geen elektrotechniek) zegt de backoffice. Hoewel deze minder spanning ervaren als de elektrotechnisch ingenieurs, is de arbeidsmarkt van ingenieurs nog steeds zeer krap.

Gemiddeld genomen waren er in 2023 c.a. 500 en 700 vacatures voor de categorie architecten. Hoewel deze sector onder de Nederlandse gemiddelde krapte van de arbeidsmarkt is. Is deze markt nog steeds te definiëren als een krappe arbeidsmarkt.

Conclusie

Er zijn vele kansen in de arbeidsmarkt van technische beroepen. Hoewel de gehele markt last heeft van een zeer krappe beweging. Zijn er een aantal uitschieters naar boven en naar onder. Voornamelijk de beroepsniveau 1 zijn in vergelijking met de andere beroepen in een ontspannende arbeidsmarkt. Voornamelijk in de uitvoerende taken is de gemiddelde arbeidsmarktspanning hoog.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *